Studentradio – start en selv!

Å starte studentradio er kanskje enklere enn du tror. Det finnes allerede studentradioer i de større byene Oslo, Trondheim og Bergen, og også i flere av de mindre studentbyene som Volda, Lillehammer og Bø i Telemark.

Erfaring herfra kan komme godt med, hvis du senere ønsker å starte en radiokanal på egen hånd. Det er også en del utstyr og noe teknisk kompetanse som må være på plass før du kan starte opp en radiokanal, det lønner seg derfor å gjøre litt research før du setter i gang med prosjektet.

  • Hvordan starte en studentradio
  • Hva du burde snakke om
  • Involver studentene

Hvordan starte en radiokanal?

All radio i Norge ble digitalisert fra og med 2017, men med noen unntak. Lokalradio og andre små radiokanaler kan fortsatt sende sine signaler over FM-nettet, mens alle rikssendte radiokanaler har gått over til DAB. Skal du starte nisjeradio kan du likevel søke om konsesjon for å sende på FM, men du må være forberedt på at du kanskje må dele sendetid med flere andre radiokanaler. Skal du igangsette radio på FM-nettet må du søke om konsesjon fra både Medietilsynet og Nkom, som er en forkortelse for Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Ønsker du å sende radio på DAB, så trengs det innholdskonsesjon fra Medietilsynet. Dette gjelder både for riksdekkende kanaler, og for mindre lokale radiokanaler. Det er langt enklere å starte radio på internett, for å gjøre dette trenger du kun å registrere deg hos Medietilsynet som kringkaster. På nettet kan du lage studentradio som er gratis å drifte, og som er gratis for lytterne. På denne måten slipper du å være avhengig av reklameinntekter eller sponsorer. Har du spørsmål i forbindelse med oppstarten, så kan du kontakte Medietilsynet eller Norsk Lokalradioforbund.

Dagsaktuelle temaer

Det er liten vits i å ha en radiokanal uten lyttere, så hvis du skal starte studentradio må du finne ut hvilke temaer studentene er interessert i å høre om. Ungdom hører sjeldnere på radio enn eldre generasjoner, så hvis studentradioen skal kunne ta opp kampen mot sosiale medier er det vesentlig å ta opp aktuelle emner og historier som studentene kan relatere seg til. Studiesituasjon, kropp og helse, utenriksnyheter og miljø er temaer som mange studerer kan kjenne seg igjen i. Vær gjerne synlig i sosiale medier, slik at studentene får vite om studentradioen og kan følge den.

Sportsnyheter er også noe som opptar mange studenter, særlig hvis studentene har egne idrettsarrangementer på campus. Hva skjer i nærmiljøet? Dette er det også mange som gjerne vil få med seg, særlig i de mindre studentmiljøene hvor det ikke er like mange aktiviteter å velge mellom. Filosofiske samtaler er også interessant, og du må selvfølgelig sørge for å invitere noen spennende gjester til programmene på studentradioen. En god radiokanal er likevel ingenting uten god musikk. Spill chill musikk og fete låter, så kommer du til å bygge opp en trofast lytterskare.

Skap engasjement hos studentene

Post nyheter om studentradioen på Facebook, og lag en Instagram-konto. Start opp interessante programmer, lag noen kule konkurranser, og spør lytterne om å sende en inn en snap eller to. På denne måten kan du skape engasjement hos studentene rundt radiokanalen. Det viktigste er likevel å spre ordet. Bruk jungeltelegrafen, sosiale medier og studentavisa til å rekruttere andre studenter som også brenner for radio, og sørg for at alle vet om at studentradioen finnes. Har du i tillegg dyktige medarbeidere som også elsker radio, så vil studentradioen garantert bli en suksess.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *