Radio Nova er studentradioen i Oslo, og den første sendingen ble sendt 16. mars 1982. Før denne kanalen begynte å sende programmer, var det bare kristne radiokanaler i Oslo. Den er drevet av studenter, og har lokaler i studentenes eget kulturhus – Chateau Neuf. Under og mellom programmene spilles det musikk, og kanalen legger vekt på at de skal spille alternativ musikk du ikke hører andre steder.

De har mange ulike programmer, som kulturprogrammet Skumma kultur og debattprogrammet Emneknaggen. Kanalen har også et eget nyhetsprogram om studentnyheter. Viktige satsningsområder for kanalen er:

  • Kultur
  • Politikk
  • Underholdning

Nesten 40 år med radio

I 2012 feiret Radio Nova 30 år med radiosendinger. I mars dette året hadde de derfor en egen festival for å feire bursdagen, som varte i åtte dager. Selve bursdagen 16. mars ble markert med en storslagen fest for nåværende og gamle journalister. Det ble også sendt en nattsending som varte hele natten for å markere at Radio Nova hadde sendt radio i 30 år. Det ble også sendt konserter og andre show som en del av festivalen. Festivalen viste at Radio Nova er en del av mediebildet i Norge, og har vært det lenge.

Nå er kanalen blitt eldre, og er 37 år. Det er med andre ord bare noen få år igjen til Radio Nova kan feire 40 år, og det er så langt ingen tegn på at de kommer til å gi seg. Det eldste programmet, Sort Kanal, har blitt sendt nesten siden starten. Sort Kanal er et musikkprogram som dekker musikk som ikke får plass andre steder på andre kanaler, og som utforsker det siste innen alternativ musikk. Dette kan du fortsatt høre på hver mandag, både på nett og på DAB-radio.

Andre programmer på Radio Nova

Radio Nova har mange forskjellige programmer som handler om musikk, kultur, nyheter og andre temaer som opptar studenter. De har flere programmer som tar for seg kultur, som «Skumma Kultur», «Tekstbehandlings-programmet» og «Sorgenfri». De har egne programmer som tar for seg saker som er aktuelle i nyhetsbildet, som debattprogrammet «Emneknaggen», samfunnsprogrammet «Kapitalen» og et program som tar for seg spørsmål knyttet til likestilling, «Et Eget Rom». De har også musikkprogrammer, som for eksempel «Sort Kanal» og «Nova Nedstrippa». Sistnevnte er et program som sender live-konserter direkte fra studio og intervjuer artister.

Det er også andre områder som har egne programmer på denne kanalen. Vitenselskapet har som mål å kommunisere ny vitenskap til lytterne, «Stafett er Stafett» er et sportsprogram mens «Spillmatic» er et program som handler om både hip-hop og dataspill. Radio Nova har også et eget program som er laget av internasjonale studenter, «Snakker Ikke Norsk», som er et engelskspråklig program. De dekker saker og emner som internasjonale studenter er opptatt av. Det er med andre programmer for alle typer studenter og også for alle andre som er interessert i kultur og samfunn.

Oppsummert

Radio Nova har sendt radio siden 1982, og alt ligger til rette for at de skal sende programmer i flere tiår fremover. Kanalen har en lang rekke programmer som dekker de fleste områdene studenter er interessert i. Dette er også et sted der studenter kan prøve seg som journalister og lære mer om faget. Mange norske journalister har startet som frivillige ved Radio Nova, og det er fortsatt mange som ønsker å lage programmer for kanalen. I 2012 feiret de 30 år med studentradio, og snart skal de feire 40 år.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *