Narvik Studentradio

Narvik Studentradio er en radiokanal som har hovedkvarter på Universitetet i Tromsø, i Narvik. Den er eid av Narvik Studentersamfunn, og ble grunnlagt i desember 1972. Da het kanalen «Radio Stroganoff» og ble sendt under Vinterfestuka som et prøveprosjekt.

Senderen var til og med laget som skoleoppgave ved Høgskolen i Narvik, som nå er en del av Universitetet i Tromsø. På det tidspunktet sendte kanalen programmer etter at NRK hadde gitt seg for kvelden. På nettsidene kan du også høre på podkaster som lages av radiokanalen. Podkastene til kanalen handler om:

  • Teknologi
  • Humor
  • Aktuelt

Kanalens historie

Det var lenge en diskusjon blant grunnleggerne om de skulle sende radioprogrammer hele året eller bare under Vinterfestuka. Og skulle de beholde navnet «Radio Stroganoff»? I 1988 ble det bestemt at de skulle hete «Radio Stroganoff» under denne festivalen, og deretter Narvik Teknikerradio. Uansett navnet er det klart at Narvik Studentradio er Norges eldste lovlige radiokanal, og er den første norske radiokanalen som sender under Creative Commons-lisens. Det betyr at flere kan bruke åndsverk fra kanalen – som programmer – fritt, så lenge de oppgir kilde. Narvik Studentradio er dermed en kanal for alle, og som alle kan bruke.

På 1990-tallet hadde kanalen en rekke tekniske problemer med sendere. Målet var å sende radio over store områder, så utstyret måtte greie denne oppgaven. Etter noen år løste dette seg, fordi kanalen fikk flere og bedre sendere. Kanalen fikk også økonomisk drahjelp på 2000-tallet da de begynte å sende radiobingo sammen Radio Narvik. Dette gjorde de helt til 2008. Da la Radio Narvik inn årene og Narvik Studentradio var de eneste som sendte på den frekvensen. Etter en liten stans i driften i 2010, startet en gjeng med ildsjeler i gang sendingene igjen.

Podkaster

Narvik Studentradio har satset stort på podkaster. Det er nå flere podkaster som gir alle radioens lyttere et variert tilbud. «Orakeltjenesten» er et program der en en gjeng med variert bakgrunn svarer på dine spørsmål. Det kan være interessant å høre på hva andre lurer på, og kanskje er det noen som sliter med det samme du gjør. Da kan du også høre hva Orakeltjenesten anbefaler dem å gjøre, som også kan være til hjelp for deg. Du kan sende inn spørsmål via internettsidene til Narvik Studentradio. Kanskje får du hjelp med ditt problem av denne herlige gjengen?

Fotballinteresserte kan glede seg over podkasten «PL-hjørnet», som tar for seg alt som har med Premier League å gjøre. De snakker om alt fra ukas kamper til nyheter om klubbene som er med i Premier League. Om du er interessert i Fantasy Premier League, så dekker de dette også. Det er bare å laste den podkasten. For de som ikke er så interessert i Premier League og fotball, kan kanskje «Til info» være spennende. Programmet ledes av tre romteknologer som snakker om forskjellige temaer. Her er det altså noe for alle.

Sammendrag

Norges eldste radiokanal har en lang og stolt historie med å sende radio i Narvik. I dag har de flere og varierte podkaster, og er en viktig del av Universitetet i Tromsø, campus Narvik. De begynte i 1972 som «Radio Stroganoff» med sender laget på Høgskolen i Narvik, og har fortsatt i årene etterpå. I takt med den teknologiske utviklingen satser de nå på podkaster der det er noe for en enhver smak. De sender også under en Creative Commons-lisens som gjør at flere kan bruke materialet de produserer. Det er virkelig radio for alle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *