Studentradioen i Bergen

Det en en tradisjonsrik studentradio du finner på Vestlandet. Studentradioen i Bergen var Bergens første nærradio da den startet opp i 1982, og de var faktisk blant de første i landet med konsesjon til å drive nærradio.

Som med andre organisasjoner driftet av studenter, er SRIB for og av studenter som jobber frivillig, og med denne uavhengigheten kommer frihet til å forme sin egen profil uten kommersiell påvirkning. Det er dette som er studentradioenes største styrke. SRIB sender 119 timer med reklamefritt innhold i uken på tre FM-frekvenser i tillegg til podkast på nettet.

  • Tradisjonsrik radiokanal for og av studenter
  • Reklamefritt innhold uten kommersiell påvirkning

Studentradio som springbrett for karrieren

SRIB er en åpen og demokratisk organisasjon. Alle som har en god idé kan sende inn sitt forslag sammen med en pilotepisode. Tema og sjanger er helt åpent, og du trenger ikke være tilknyttet en undervisningsorganisasjon. Dersom du kommer gjennom nåløyet, stiller radioen med lån av utstyr og veiledning om hvordan jobben skal gjøres. For tiden har studentradioen i Bergen 150 medarbeidere som lager programmer om temaer som spenner fra musikk, kultur og underholdning til lokalt nyhetsstoff. I tillegg består kanalen av flere redaktører, driftsansvarlige og et aktivt styre.

Studenter hører ofte at det å engasjere seg i frivillig arbeid kan være et springbrett for karrieren. Studentradioen er intet unntak, spesielt for de som ønsker å jobbe innen media. Svein Tore Bergestuen og Guttorm Andreassen er blant radioprofilene som fikk sine første erfaringer hos SRIB, og førstnevnte forteller i et intervju Bergens Tidende gjorde i forbindelse med radioens 25-års jubileum om sine beste minner fra den tiden. Han husker spesielt godt da han fikk æren av å intervjue sin første kjendis. Det var Karoline Krüger, og hun gjorde et sterkt inntrykk på en ung programleder.

Dette kan du lytte til hos SRIB

Studentradioen i Bergens sendetid er fra klokken 07 til klokken 14 hver dag og etter det er det underkonsesjonærene Radio Puddefjord og Radio Tamils tur frem til klokka 21. På kvelden er det repriser og podkaster. På kanalens nettside er det lett å få oversikt over hvilke programmer som sendes når. Morgenmusikk er et fast innslag klokken syv hele uken, etterfulgt av Studentmorgen klokken åtte. Perfekt tilrettelagt for å gi morgentrette studenter en fin start på dagen med andre ord. Selv anbefaler programlederne at du like godt bare investerer i en vekkerklokkeradio for mykest mulig oppvåkning.

Etter at oppvåkningen er unnagjort, er det ulike programmer for ulike dager. De omtaler seg selv som en nisjeradio med fokus på smalt og lokalt innhold, og flere av programmene reflekterer dette. Programmene har gjerne titler som Kollektivet og Studentenes sosiale håndbok, men programmer som Oppholdstillatelse og Kroppslig retter også blikket utover og tar opp temaer som hvordan det er å være flerkulturell nordmann med identitetskrise og hvordan dagens kroppspress påvirker unges helse og selvbilde. Og innimellom alt dette leveres det masse kulturelle godbiter. Filmer og spill anmeldes, musikk spilles og fotball diskuteres.

Priser og nominasjoner

At det finnes dyktige studenter i Bergen som evner å nå lyttere også utenfor lesesalen, ble bevist en gang for alle da de vant Lokalradioprisen i 2008, og da de ble nominert i to kategorier (Årets direktesending og Årets podkast) under årets Radiodager i 2016. Dette er en prestisjefull utdeling for proffe radiofolk som jobber fulltid med programmene sine. Selv om de ikke stakk av med prisene, må dette regnes som et kvalitetsstempel så godt som noe, og det virker ikke som de har satt seg ned for å hvile på laurbærene. De bare fortsetter å levere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *